Dere kan alltid besøke en del av Australia, hvor dere får flott vær med varme temperaturer. Husk at Australia ligger sør for ekvator, og at årstidene er motsatt av våre, slik at vår vinter er deres sommer, og vår sommer er deres vinter, etc.
Vær oppmerksom på at Australia er et stort land - faktisk er det verdens 6. største. Det betyr store avstander og dermed også stor variasjon i klima. Når man reiser ut i verden, kan tidspunktet for soloppgang og solnedgang variere, så det er viktig å følge med utover årstid og temperatur.
Motsatte årstider i Australia
Australias årstider er på motsatte tidspunkter av de på den nordlige halvkule.
Sommer: Desember til februar
Høst: Mars til mai
Vinter: Juni til august
Vår: September til november
Sommer i Australia (desember – februar)
Sommeren i Australia faller mellom desember og februar. Det bringer solrike, varme dager, som australierne ofte tilbringer på noen av landets vakreste strender. Det tropiske nord er om sommeren midt i sin våte sesong (desember til april), som bringer kraftige regnbyger til Darwin, Broome og Cairns. I den røde outbacken kan dagtemperaturene være ekstremt høye, og sola kan være svært sterk.
I Australias sommermåneder kan det være en god ide å fokusere ekstra på de sørlige delene av landet for å finne det mest behagelige været. Dere kan lære å surfe på Bondi Beach, utforske de hvite sandstrendene i Jervis Bay, dra på delfinsafari i Byron Bay og besøke dvergpingvinene på Philips Island. Eller dere kan kjøre den flotte turen langs Great Ocean Road, slappe av noen dager i vinlandet Barosaa Valley ved Adelaide eller Hunter Valley ikke langt fra Sydney, eller gå noen av Tasmanias mange fantastiske vandreruter.
Vinter i Australia (juni – august)
Spesielt i den sørlige femtedelen av landet kan det bli kjølig, akkurat som at det i ikke-kystnære ørkenområder i vintermånedene kan bli kaldt om natten, selv om dagene består av sol og over 20 grader. I delstatene Tasmania og Victoria, kan det bli vinter slik vi er vant til i Norge, hvor dere kan stå på ski på Mount Kosciuszko, mellom Melbourne og Sydney.
Om vinteren merker Tasmania sørlig vind fra Antarktis, og her kan dere forvente noen av Australias kaldeste temperaturer. Den øverste delen av Mount Wellington (like utenfor Hobart) er dekket med snø, mens Hobart, som ligger ved havet, har gjennomsnittlige daglige temperaturer, som varierer mellom 5 - 12,3°C, i juli.
Juli er den kaldeste måneden i Sydney (New South Wales), og de gjennomsnittlige dagtemperaturene ligger på rundt 17°C. I Melbourne (Victoria) ligger de daglige temperaturene på cirka 15°C.
Brisbane (Queensland) har dagtemperaturer på rundt 20°C, og det blir sjeldent kaldere enn 17°C, men overstiger også veldig sjeldent 23°C.
Cairns (Queensland) har i juli dagtemperaturer på rundt 25°C, men temperaturen faller sjeldent under 22°C, og overstiger heller aldri 27°C.
Alice Springs (Northern Territory) har dagtemperaturer på rundt 21°C, og faller sjeldent til under 14°C og overstiger sjeldent 27°C. Døgnets laveste temperaturer i juli ligger rundt 4°C, faller sjeldent under -1°C, og overstiger sjeldent 11°C.
Så vår sommer kan være et ganske bra tidspunkt for å reise på en kjør-selv-tur langs østkysten av Australia. Fra Sydney til Brisbane eller Brisbane til Cairns, eller ta hele turen fra Sydney til Cairns, hvis dere har tid til det.
Regntid i Australia (midten av desember – april)
Den våte årstiden i Australias nordlige del er preget av svært varme dager med høy luftfuktighet og monsunregn. Dere kan besøke Katherine National Park (Northern Territory) mot slutten av den våte sesongen for å se spektakulære Nitmiluk Gorge. Mange områder i Kakadu National Park (Northern Territory) kan være stengt på grunn av risiko for oversvømmelse, men dere kan se de tordnende fossefallene i området fra en fantastisk helikoptertur.
I Tropical North Queensland er monsunregn ganske vanlig, og det regner sjeldent hele dagen. Dere vil normalt kunne nyte solrike dager med frisk vind om kvelden. Regnskogens farger er sterke, og fossefallene er fyldige og spektakulære. Great Barrier Reef er også rolig på denne tiden av året, så det er fantastisk å snorkle her nå.
I den nordlige femtedel av Australia, primært det tropiske Nord-Australia, kan dere forvente regntid fra midten av desember og fire måneder fremover.
Australia er en helårsdestinasjon
De beste månedene til å oppleve HELE Australia er september, oktober og november, hvor dere evt. kan velge å starte reisen i nord og avslutte i sør.
Velger dere mai og juni, så begynn eventuelt eventyret i Australia i sør og avslutt i nord.
Velger dere desember, januar, februar, mars eller april, så vær oppmerksom på de høye temperaturene i outbacken og regntiden i nord.
Når står solen opp i Australia?
Soloppgang og solnedgang er noe annerledes enn det vi er vant til i Norge. Dere vil ikke oppleve de lange lyse sommerkveldene. I gjengjeld, er vinteren i Nord-Australia ikke så mørke som vi er vant til. Det er derimot enkelt å huske når solen står opp, og når den går ned, i Cairns. Det er nesten hele året rundt.
Årets lengste dag:
Opp Ned Lyse timer
Cairns 05.41 18.49 13:08:35
Sydney 05.40 20.05 14:24:46
Melbourne 05.54 20.42 14:47:23
Danmark 04.36 22.04 17:28:06
Årets korteste dag:
Op Ned Lyse timer
Cairns 06.26 18.04 11:37:48
Sydney 07.00 16.53 09:53:49
Melbourne 07.35 17.08 09:32:27
Danmark 08.44 15.49 07:04:58
Jo nærmere ekvator, jo mindre utsving i soloppgang og solnedgang i løpet av året. Legg merke til at i Cairns, går solen opp rundt kl. 06.00 og ned rundt kl. 18.00 året rundt.
Og hvis dere kjører selv, i bil eller bobil, er det ekstra viktig å være oppmerksom på å kjøre på venstre side av veien.
Ønsker dere ikke å kjøre selv, kan dere velge en reise til Australia som er satt sammen av forskjellige turer og utflukter. Dere kan også finne reiser som kombinerer kjør-selv-ferie og utflukter.